Onderzoek Regie

Om een idee te hebben van wat een regisseur nou eigenlijk doet en moet doen, heb ik een kort onderzoek verricht. Door op internet en in boeken te zoeken naar informatie hierover denk ik dat ik straks beter de rol van regisseur kan vervullen.

Regisseur
Volgens Wikipedia wordt een (film)regisseur vaak onterecht gezien als de maker van een film. In werkelijkheid werkt de regisseur samen met een producent en het productieteam. Wat gedetailleerder houdt deze functie in dat de regisseur betrokken is bij het schrijven van het scenario, het kiezen voor de stijl en techniek van het filmen, maken van een storyboard, casting, aansturen van alle personen op de set, zich bemoeien met de edit etc.

Volgens het boek Movie Speak door Tony Bill is het beroep van regisseur een zware baan die vooral door mannen gedaan wordt, maar wel eentje die bepaalt of de film goed of slecht wordt. Vaak verzorgt de regisseur ook een ‘eerste versie’ van de edit. De ‘director’s cut’ is ook een begrip dat hiermee te maken heeft. Vaak is deze door de regisseur geëditte versie van een film langer, omdat er later verwijderde scenes in terug komen of er een alternatief einde aan de film zit.

Eerste film
Op IndieWire is een heel artikel geweid aan het regisseren van je eerste film. Hierin worden enkele handige tips gegeven, zoals een storyboard maken met allen keyframes van de scene ipv alles uit te tekenen. Ook een goeie tip is om alles tot in de puntjes voor te bereiden in de preproductie, zodat je zo goed mogelijk de productie in gaat. Het is natuurlijk ook een goed idee om te weten wat alle andere mensen op de set doen, en hun ‘baan’ goed te begrijpen.

Op de website LAfilmMaker worden een aantal tips gegeven voor het werken met onervaren acteurs, iets dat ik voor deze film waarschijnlijk zal moeten doen. Een van de tips is het waarschuwen van de acteurs voor lange filmdagen. Voordat de filmdagen beginnen kan je ze al helpen door veel te repeteren zodat ze hun tekst uit het hoofd kennen. Maak ze daarbij enthousiast over het project, dat werkt veel makkelijker. De laatste protip is: zorg dat er veel en lekker eten op de set is! Uit eerdere shoots heb ik al gemerkt dat dit zeker meewerkt aan een goede sfeer.

Script
Als het concept is gekozen is het tijd om het script te schrijven. De meeste scripts zijn geschreven in de ‘drie akte structuur’. Het script bestaat als het ware uit drie delen: Het begin, de confrontatie en uiteindelijk de oplossing. De promotiefilm die wij willen gaan maken zal echter te kort zijn voor deze structuur. Ik denk dat beginnen midden in de confrontatie en eindigen met een mogelijke oplossing (call to action) beter werkt voor zo’n korte periode.
Bij het opschrijven van zo’n kort script kan er gebruik gemaakt worden van alleen tekst op papier, een script schijf programma of een two-column script. Dit laatste is een script dat is opgebouwd als een tabel waarin beeld en geluid duidelijk zijn gescheiden. Dit zal ik echter niet gebruiken in deze productie, omdat er geen opgenomen/gesproken geluid zal plaatsvinden.

De rest
Om er voor te zorgen dat je als regisseur iedereen op de set duidelijk kan aansturen en dat het voor iedereen duidelijk is wat er eigenlijk moet gebeuren, zijn er een aantal hulpmiddelen. Zo kan je bijvoorbeeld een shotlist maken. Hierop staan alle shots beschreven die de regisseur in zijn hoofd heeft. Daarbij staan camerastandpunten en -bewegingen, wat er te zien is op beeld, en welke scene er gefilmd worden. Door alles te nummeren kan er zo makkelijk duidelijk worden gemaakt aan de heel crew wat er moet gebeuren. Zo’n shotlist kan zo uitgebreid zijn als de regisseur maar wil.

Om er zeker van te zijn dat alle bedachte shots mogelijk zijn, kan de regisseur het best een shotplan maken. Dit is een 2D of 3D plattegrond van de te filmen locatie, waarin acteurs, props en camera(bewegingen) kunnen worden gezet.

Na het filmen kan de regisseur zich gaan bemoeien met de edit. Hoewel er vaak een editor het meeste werk verricht, zal de regisseur bepalen hoe de film er uit komt te zien. Wanneer een regisseur het helemaaaaal niet eens is met hoe de film geworden is, kan hij er altijd nog voor kiezen om niet genoemd te worden. In dat geval zal hij in de aftiteling staan als Alan Smithee.

 

Bronnen

http://www.indiewire.com/2014/11/attention-filmmakers-heres-12-tips-for-directing-your-first-feature-film-68413/

http://www.lavideofilmmaker.com/filmmaking/how-to-direct.html

http://actioncutprint.com/filmmaking-articles/7stepfilmdirectingformula/

http://www.hollywoodcamerawork.com/the-master-course-downloads.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Smithee 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s